Tråden om svamp
Moderator: Moderator 1
Tråden om svamp
Jag är förtjust i champinjoner. Både vanliga och skogschampinjoner. Det finns att köpa på burk, men jag tycker inte de smakar så mycket. Färska är mycket godare och jag brukar dela svampen vertikalt från topp till botten och steka dem några minuter på varje sida, fem minuter kanske. De passar till det mesta. Jag brukar dock inte ha svamp i köttfärssås som vissa har, jag är lite av en vanemänniska.
Murklor har jag köpt, karljohanssvamp likaså. Jag tycker mycket om svamp. Men kantareller är inte ofta jag köpt av någon anledning. Däremot gillar jag Blå bands kantarellsås. Vad äter du till svamp? Jag äter kötträtter.
Murklor har jag köpt, karljohanssvamp likaså. Jag tycker mycket om svamp. Men kantareller är inte ofta jag köpt av någon anledning. Däremot gillar jag Blå bands kantarellsås. Vad äter du till svamp? Jag äter kötträtter.
Re: Tråden om svamp
Jag gör en pastasås av champinjoner.
Den som tvingas ut i vildskog
ser med nyfödd syn på allt,
och han smakar tacksam
livets bröd och salt.
Karin Boye
ser med nyfödd syn på allt,
och han smakar tacksam
livets bröd och salt.
Karin Boye
Re: Tråden om svamp
Jag har säkert skrivit om när jag skulle göra svampsås på champinjoner. Den blev alldeles tjock och klimpig. Fångade upp svampbitarna på en gaffel och åt dem. För mycket mjöl i såsen?
Re: Tråden om svamp
Du hade nog inte rört ut mjölet i bottenredningen. Man kan röra ut
mjölet i lite grädde innan man häller det i kastrullen.
mjölet i lite grädde innan man häller det i kastrullen.
Den som tvingas ut i vildskog
ser med nyfödd syn på allt,
och han smakar tacksam
livets bröd och salt.
Karin Boye
ser med nyfödd syn på allt,
och han smakar tacksam
livets bröd och salt.
Karin Boye
Re: Tråden om svamp
Ser man på, Geta. Nån här som gillar murklor?
"Den finländska motsvarigheten till det svenska Livsmedelsverket, Livsmedelssäkerhetsverket Evira, bedömer emellertid att stenmurkla går bra att äta om den först förvälls två gånger i rikligt med vatten."
"Den finländska motsvarigheten till det svenska Livsmedelsverket, Livsmedelssäkerhetsverket Evira, bedömer emellertid att stenmurkla går bra att äta om den först förvälls två gånger i rikligt med vatten."
Re: Tråden om svamp
"Milda och fylliga murklor från norra Europa, noggrant förvällda på Öland. Fina att hacka och puttra i såser till kött och fisk. Prova också till falukorven!" Reklam från ICA.
"Få såser passar så bra till kött som just murkelsås. Man ska inte förringa att stenmurklan i sin råa form absolut är giftig men som restauranggäst eller slutkonsument av en burk färdigförvällda murklor är det inget man ska oroa sig över. Giftet i murklorna är vattenlösligt."
Vad sugen jag blev på svamp nu.
"Få såser passar så bra till kött som just murkelsås. Man ska inte förringa att stenmurklan i sin råa form absolut är giftig men som restauranggäst eller slutkonsument av en burk färdigförvällda murklor är det inget man ska oroa sig över. Giftet i murklorna är vattenlösligt."
Vad sugen jag blev på svamp nu.
Re: Tråden om svamp
Om karljohansvamp:
"1. Blötlägg svampen i några dl vatten i minst 30 minuter. Finhacka lök och vitlök.
2. Ta upp svampen men behåll blötläggningsvattnet. Fräs svampen i smör tills all vätska försvunnit. Tillsätt lök och vitlök och fräs en stund.
3. Tillsätt salt och peppar, pudra över mjöl, rör runt och häll på grädden, steksky och blötläggningsvattnet. Rör om och låt koka upp, späd med blötläggningsvattnet till önskad konsistens."
Det receptet förstår jag inte. Det där med att hälla på stekskyn. Den är ju redan i stekpannan.
"1. Blötlägg svampen i några dl vatten i minst 30 minuter. Finhacka lök och vitlök.
2. Ta upp svampen men behåll blötläggningsvattnet. Fräs svampen i smör tills all vätska försvunnit. Tillsätt lök och vitlök och fräs en stund.
3. Tillsätt salt och peppar, pudra över mjöl, rör runt och häll på grädden, steksky och blötläggningsvattnet. Rör om och låt koka upp, späd med blötläggningsvattnet till önskad konsistens."
Det receptet förstår jag inte. Det där med att hälla på stekskyn. Den är ju redan i stekpannan.
Re: Tråden om svamp
Jag har färska champinjoner i kylen nu. Det blir pastasås på dem. Steker på lite lök, vitlök. I med grädde och grönsaks fond, svartpeppar, salt och parmesan.
Re: Tråden om svamp
En gång åt jag svamp o så började allt bli skevt, färgerna o musiken förvrängdes...
Blogg, dagbok och hemsida: https://www.richardhandl.com/
Re: Tråden om svamp
Måste ha varit det...
När jag käkat svamp, så satt jag o läste lite på nätet o det var en artikel i Aftonbladet eller Expressen om att Lars Ohlys fru stod efter Lasse Berghagen i en kö, o hon såg att Lasse Berghagen köpte en porrtidning, o jag satt o skrattade åt det i flera timmar... Så roligt var det!
Blogg, dagbok och hemsida: https://www.richardhandl.com/
Re: Tråden om svamp
Jag vågar mig inte på dem. Men jag har tänkt tanken några gånger.