Köttbullar
Moderator: Moderator 1
Köttbullar
När jag gör köttbullar går de sönder när jag steker dem i pannan. Har jag för lite ägg i smeten, eller vad kan det vara för fel när köttbullarna går sönder i stekpannan? Samma sak när jag gör köttfärsbiffar. Något gör jag fel.
"Om du inte en gång varit genomdränkt av svett, kan du inte vänta dig att få se ett palats av ädla stenar och juveler uppenbara sig på ett grässtrå." (Zenmästare)
Re: Köttbullar
För några år sedan fick jag uppdraget att göra köttbullarna till julbordet.
Jag hade samma problem. De blev alldeles för lösa. Hädanefter köper min
syster mamma scans köttbullar till julbordet. Nissegossen vet säkert.
Jag hade samma problem. De blev alldeles för lösa. Hädanefter köper min
syster mamma scans köttbullar till julbordet. Nissegossen vet säkert.
-
- ☢️ Californiummedlem ☢️
- Posts: 73661
- Joined: 10 May 2021, 15:58
Re: Köttbullar
Mitt recept på viska.se
Det skall röras i smeten med kryddorna och riven gull lök och kryddor och en del av mitt recept får du aldrig veta!
Du börjar med att röra i smeten med kryddor och de tillbehör jag lagt dit. Detta tills smeten är jämn och hänger i träsleven! (mao, du rör tills du är trött i armen och tio minuter till! Det känns åtminstone så. Sedan tar du det ströbröd som stått i tio minuter och svält med mjölk, för att det är det första du gör. När det första rörandet är färdigt, så häller du i det svällda skorpmjölet och blandar det i smeten så rör du i smeten tills den hänger i träsleven. Sedan är det dags för ett rått ägg och samma sak igen att du rör i smeten tills den hänger i sleven!
När du är färdig med det, så tar du en vatten begjuten Skärbräda och sedan är det dags att tvätta händerna med flytande tvål som du har i köket. Hygien är A och O! Skitiga händer får icke existera vid matlagningen!
Du tar då efter handtvätten och tar vatten på händerna och formar bullar av smeten i lagom storlek och lägger dem på skärbrädan, innan dess så har du börjat värma stekpannan och har en klick äkta smör i den.
Dessutom gör du i ordning buljong en halv tärning kött buljong. Eller så kan du använda kalvbuljong fond, men var försiktig med den, den är inget för nybörjare! buljongen skall du ha till såsen. Dessutom har du en liten shake burk med lock och i den har du en till två matskedar mjö och vattenl! Blanda väl! Den är också till såsen! Du har även till såsen tagit fram vispgrädde som du också skall ha till såsen.
Du steker köttbullarna i omgångar, vilket fordrar en upphettad ugn, för varmhållning 100-120 grader räcker. Du tar då första omgången och lägger det på¨ett rostfritt fat och in i ugnen. Sedan steker du resten och lägger den omgången på det rostfria fatet och in i ugnen.
Då var det dags att göra såsen. Du tar lagom mängd med buljongen som är färdig och var beredd med vispen när det kokar upp och rör runt så att allt som fastnat kommer loss, i med mjölblandningen och späd med grädden. Låt det småkoka en halv minut och smaka av med salt och vitpeppar, lagom mycket salt, buljongen är mycket salt i sig själv och du använder också soya till såsen så att du får en brun sås och när det är gjort på med grytlapparna upp med köttbullarna och låta allt småputtra i fem minuter;servera med lite persilja ovanpå! Samt kokta gröna ärtor. Självklart har du skalat potatisen och kokat den! Du får moderara så att allt är färdigt samtidigt!
Detta blir goda köttbullar, men jag har lite hemliga ingredienser som gör mina till världens bästa!
Ps;Jag använder enbart nötfärs! Laughing
Klart serverat!!!
Pss;ta fram en burk med lingonsylt till maten! Gott.
Ta mera ströbröd än mjölk ta det innan det blir som cement. Det drar ur all fukt ur köttfärsen och det blir fasta fina köttbullar som hoppar i pannan när du ryster (Skakar) i pannan. Tips tre pressade vitlöksklyftor, har jag på det fick köttbullarna av en granne betyget; Världens godaste köttbullar. Ta alltså mindre mjölk i ströbrödet det drar ur all fukt ur smeten, ta det snart annars rena cementen.
Det skall röras i smeten med kryddorna och riven gull lök och kryddor och en del av mitt recept får du aldrig veta!
Du börjar med att röra i smeten med kryddor och de tillbehör jag lagt dit. Detta tills smeten är jämn och hänger i träsleven! (mao, du rör tills du är trött i armen och tio minuter till! Det känns åtminstone så. Sedan tar du det ströbröd som stått i tio minuter och svält med mjölk, för att det är det första du gör. När det första rörandet är färdigt, så häller du i det svällda skorpmjölet och blandar det i smeten så rör du i smeten tills den hänger i träsleven. Sedan är det dags för ett rått ägg och samma sak igen att du rör i smeten tills den hänger i sleven!
När du är färdig med det, så tar du en vatten begjuten Skärbräda och sedan är det dags att tvätta händerna med flytande tvål som du har i köket. Hygien är A och O! Skitiga händer får icke existera vid matlagningen!
Du tar då efter handtvätten och tar vatten på händerna och formar bullar av smeten i lagom storlek och lägger dem på skärbrädan, innan dess så har du börjat värma stekpannan och har en klick äkta smör i den.
Dessutom gör du i ordning buljong en halv tärning kött buljong. Eller så kan du använda kalvbuljong fond, men var försiktig med den, den är inget för nybörjare! buljongen skall du ha till såsen. Dessutom har du en liten shake burk med lock och i den har du en till två matskedar mjö och vattenl! Blanda väl! Den är också till såsen! Du har även till såsen tagit fram vispgrädde som du också skall ha till såsen.
Du steker köttbullarna i omgångar, vilket fordrar en upphettad ugn, för varmhållning 100-120 grader räcker. Du tar då första omgången och lägger det på¨ett rostfritt fat och in i ugnen. Sedan steker du resten och lägger den omgången på det rostfria fatet och in i ugnen.
Då var det dags att göra såsen. Du tar lagom mängd med buljongen som är färdig och var beredd med vispen när det kokar upp och rör runt så att allt som fastnat kommer loss, i med mjölblandningen och späd med grädden. Låt det småkoka en halv minut och smaka av med salt och vitpeppar, lagom mycket salt, buljongen är mycket salt i sig själv och du använder också soya till såsen så att du får en brun sås och när det är gjort på med grytlapparna upp med köttbullarna och låta allt småputtra i fem minuter;servera med lite persilja ovanpå! Samt kokta gröna ärtor. Självklart har du skalat potatisen och kokat den! Du får moderara så att allt är färdigt samtidigt!
Detta blir goda köttbullar, men jag har lite hemliga ingredienser som gör mina till världens bästa!
Ps;Jag använder enbart nötfärs! Laughing
Klart serverat!!!
Pss;ta fram en burk med lingonsylt till maten! Gott.
Ta mera ströbröd än mjölk ta det innan det blir som cement. Det drar ur all fukt ur köttfärsen och det blir fasta fina köttbullar som hoppar i pannan när du ryster (Skakar) i pannan. Tips tre pressade vitlöksklyftor, har jag på det fick köttbullarna av en granne betyget; Världens godaste köttbullar. Ta alltså mindre mjölk i ströbrödet det drar ur all fukt ur smeten, ta det snart annars rena cementen.
Störst av allt är kärleken.Love is sweet as a humble bee instead of a Hummvee https://sv.wikipedia.org/wiki/HMMWV https://www.youtube.com/watch?v=MobAanNT1JA
nissegossen101@gmail.com
nissegossen101@gmail.com
Re: Köttbullar
Ja, det hänger på ströbrödet.
Re: Köttbullar
Ströbröd ska man vara försiktig med. Tar man för mycket håller inte köttbullarna ihop.
Re: Köttbullar
När jag lagar köttbullar åker de in i ugnen. 250 grader i 10-12 minuter.
Choklad ställer inga dumma frågor. Choklad förstår.
Re: Köttbullar
Ok! Tack för tipsen! Det låter som att jag tar för mycket ströbröd då.
"Om du inte en gång varit genomdränkt av svett, kan du inte vänta dig att få se ett palats av ädla stenar och juveler uppenbara sig på ett grässtrå." (Zenmästare)
-
- ☢️ Californiummedlem ☢️
- Posts: 73661
- Joined: 10 May 2021, 15:58
Re: Köttbullar
Ett tillägg, det första du gör, är att skala potatisen sätt i vatten på spisen, men sätt inte på värmen. När du kommit till att ha rullat köttbullarna och de är klara att steka, sätt då också värme på potatisen och koka gröna ärtor på annan platta men du kan vänta med värmen, ärtorna behöver endast ett uppkok, det ger tuggmotstånd och de blir inte vattenskadade. Pressade vitlöksklyftor prova det, det blir en smaksensation. Det skall vara ett ägg i smeten, då hänger köttbullarna ihop.
Störst av allt är kärleken.Love is sweet as a humble bee instead of a Hummvee https://sv.wikipedia.org/wiki/HMMWV https://www.youtube.com/watch?v=MobAanNT1JA
nissegossen101@gmail.com
nissegossen101@gmail.com
Re: Köttbullar
Jag fick köttbullar som höll ihop utan ägg. Gäller att blanda färsen ordentligt.