Re: Det här åt jag till middag
Posted: 22 May 2024, 04:07
När jag var ung och gick i skolan och var så förkyld att jag fick ligga till sängs med feber, gick min mor ned till matkällaren och plockade fram en flaska, en gammal pilsnerflaska med rårörd svartvinbärssaft som hon hade gjort i ordning när bären var mogna sen sommar, tidig höst. Hon gjorde den rårörd och den var inte kokt, detta för att bevara C-vitaminet, det var för C-vitaminet hon gjorde detta och det försvinner vid kokning, men för att det inte var kokt, var hon extra noga med att ha kokat flaskorna tomma för att undvika att det kom något opassande i flaskorna då det hon var rädd för att de skulle bli obrukbara var för att hon var rädd för att det skulle börja mögla i flaskan.
Hon var extra noga med hygienen och det var därför hon kokade tomflaskorna och tappade på flaska medan det rårörda var så varmt som möjligt utan att vara kokt, hon satte på rena korkar av korkek och lackade över hela korken med röd lack de hade förr till sigill, för att göra det lufttätt. Tror inte min far som var diabetiker fick saften, då den innehöll socker. Men jag fick den och minns den än idag.
För att korka upp knackade hon bort lacket från korken och drog upp korken med korkskruv. Hon var en redig kvinna som visste vad hon gjorde.
Hon var extra noga med hygienen och det var därför hon kokade tomflaskorna och tappade på flaska medan det rårörda var så varmt som möjligt utan att vara kokt, hon satte på rena korkar av korkek och lackade över hela korken med röd lack de hade förr till sigill, för att göra det lufttätt. Tror inte min far som var diabetiker fick saften, då den innehöll socker. Men jag fick den och minns den än idag.
För att korka upp knackade hon bort lacket från korken och drog upp korken med korkskruv. Hon var en redig kvinna som visste vad hon gjorde.