Ett protein innehåller ju 6(`?) kcal men när det tas upp av kroppen så försvinner 30% i omvandlingen!
Att maten innehåller 6X15 gr protein kcal blir en lögn eftersom 30% försvinner i matspjälkning och så!
En tanke om protein
Moderator: Moderator 1
Re: En tanke om protein
Om jag har en kaka som innehåller 10g kolhydrater, 10g protein och 10g fett står det följande kcal innehåll på paketet:
Kolhydrater 10g = 40 kcal
Protein 10g = 40 kcal
Fett 10g = 90 kcal
Summa: 170 kcal totalt
Men alla dessa 170 kcal tas inte upp som energi i kroppen. Bara 70% av energin från protein tas upp i kroppen. 30% av kalorierna från protein blir till värme när de görs om till energi i kroppen. Därför hade det stämt bättre med detta innehåll på kakan:
Kolhydrater 10g = 40 kcal
Protein 10g x 40 kcal x 70% = 28 kcal
Fett 10g = 90 kcal
Summa: 158 kcal totalt
Vi som räknar kcal är ju intresserade av hur mycket av kalorierna som blir till energi vi kan använda och som kan omvandlas till fett. Delen som bara blir till värme har ju ingen betydelse i viktsammanhang.
Så sanningen vore närmare att protein innehåller 3 kcal per gram (4 kcal x 70%) och inte 4 kcal som vi fått lära oss och som står på paketen.
Last edited by Zoidar on 06 Feb 2022, 09:29, edited 1 time in total.
"Herren har verkligen uppstått, och han har visat sig för Simon!" - Lukas 24:34
Re: En tanke om protein
Protein och kolhydrater ca 4 kcal per gramKlankedinken wrote: ↑06 Feb 2022, 06:17 Ett protein innehåller ju 6(`?) kcal men när det tas upp av kroppen så försvinner 30% i omvandlingen!
Att maten innehåller 6X15 gr protein kcal blir en lögn eftersom 30% försvinner i matspjälkning och så!
Fett 9 kcal
Alkohol 7 kcal
"Herren har verkligen uppstått, och han har visat sig för Simon!" - Lukas 24:34
-
- Guldmedlem
- Posts: 10305
- Joined: 19 Jul 2021, 18:04
Re: En tanke om protein
Man får tillägga att fett, protein och kolhydrater fungerar olika i hur dom används i systemet!
Jag har för mig att protein kan antingen användas som en byggsten eller som energikälla!
Fett ger en lång utsöndring av energi för det är svårare att bryta ner.
Kolhydrater är det som tar kortast tid och ta upp och fyller på förråden snabbt!
Rätt?
Jag har för mig att protein kan antingen användas som en byggsten eller som energikälla!
Fett ger en lång utsöndring av energi för det är svårare att bryta ner.
Kolhydrater är det som tar kortast tid och ta upp och fyller på förråden snabbt!
Rätt?
Re: En tanke om protein
Värmen är också energi som man använder. Det sägs att man kan gå ner i vikt bara av att vrida termostaten 1 - 2 grader lägre. Och sen är det så att när man ofta fryser kan man bygga brunt fett, som har en ännu högre förbränning. Men det är jättejobbigt att frysa
Re: En tanke om protein
Det du skriver låter bekant. Däremot är jag rätt ringrostig inom ämnet, det var några år sedan som jag lärde mig om kolhydrater, fett och protein och deras avfallsprodukter m.m.Klankedinken wrote: ↑06 Feb 2022, 10:41 Man får tillägga att fett, protein och kolhydrater fungerar olika i hur dom används i systemet!
Jag har för mig att protein kan antingen användas som en byggsten eller som energikälla!
Fett ger en lång utsöndring av energi för det är svårare att bryta ner.
Kolhydrater är det som tar kortast tid och ta upp och fyller på förråden snabbt!
Rätt?
Choklad ställer inga dumma frågor. Choklad förstår.
Re: En tanke om protein
Jordnötter har mycket protein.
Re: En tanke om protein
Flera av mina element är kalla. Har inte velat störa vaktmästaren.
Jag har vant mig vid lägre temperatur och förhoppningsvis har det
minskat vikten som jag behöver.
Re: En tanke om protein
Min pappa berättade när han var här och hälsade på att när han var barn stod termostaten på 15 grader på vintern för att spara . Då tog de på sig tjockare kläder bara. Det var lager på lager på den tiden också. Ylle.
"Om du inte en gång varit genomdränkt av svett, kan du inte vänta dig att få se ett palats av ädla stenar och juveler uppenbara sig på ett grässtrå." (Zenmästare)