Page 4 of 5

Re: Sanning eller fake news?

Posted: 25 Nov 2023, 19:17
by Fantasio
Det var tyvärr inte fake news vad jag vet. Jag får lov att punga ut med vad det kostar, måste få minst ett hål lagat.

Re: Sanning eller fake news?

Posted: 29 Nov 2023, 09:39
by zoegas
Nissegossen wrote: 20 Sep 2023, 09:55 Den fond jag söker på är i ursprunget till för anställda på ett Stockholms bryggeri, Pripps köpte upp det och senare Carlsberg eftersom jag jobbat först på Pripps och senare Carlsberg är jag berättigad att söka fondmedel och de har varit generösa
Hur länge jobba du där?

Re: Sanning eller fake news?

Posted: 29 Nov 2023, 10:32
by Nissegossen
Jag hade jobb där rätt länge, blev tidigt sjuk och de kunde inte ha mig på det jobbet jag hade.Jag arbetade då i brygghuset på i huvudsak panna III, den största bryggarpannan i det som benämndes pannknekt och jobbade de treskift,pga få ersättare som kunde yrket och de inte kunde ha mig där, då jag blev sjuk, att jag då sjukskrev mig, gjorde det svårt att hitta ersättare på jobbet, blev därför ett omplaceringsfall och fick därför pröva ganska många arbeten på bryggeriet, bla vörtkylare, jäskällar arbetare, lagerarbetare, truckförare maskinskötare. Det avspeglades på det betyg jag fick senare när de förtidspensionerades av försäkringskassan i början på 1991 Jag började i september 1973där frågade mig personalchefen vilka arbeten jag jobbat med, noterade det, lämnade över till biträdande personalchef som skrev ut betyget, det står med lite humor, även om det nu inte var avsett för det. NN har jobbat i dessa yrken till vår fulla belåtenhet, jag fyllde dem alla med ölen jag tillverkade vörten till det var bla jag som försökte få alkoholstyrkan som skulle vara i ölet när det var färdigjäst, vi fick 6 kr per perfekt bryggt öl som bonus för varje perfekt brygg vi gjorde, vi jämförde våra 6 kronor, ofta fick jag 6 kr. Det gällde att pumpa upp kokt vört till silkaret för att få hela brygget till rätt temperatur, det gällde för ett fatöl av 3,5% som alkolholhalt på den pannan vid 69 grader, för ett starköl ung 67 grader.

Det var så låg temperatur att brygget inte kunde försöckra, vi tog ned mätstickan tog upp den droppade i en porslins, vad säga rundlar med cirkelformade hål där vi sedan droppade jod i. Blev det lila färgat, var det inte försockrat, var det försockrat märktes ingen färgskillnad. Var det inte försockrat fick vi tappa ned en del i bryggarpannan den mängd vi trodde behövdes och kokade det, vi pumpade tillbaka till silkaret till exakt den temperatur vi ansåg skulle vara bra, då gick det snabbt att få allt försockrat. Sedan skulle vi värma upp brygget till 78 grader och en rast som kallades äggviterasten.

Sedan klarnade vi vörten och tappade ur i en ränna från silkaret, där vi fick bort all mäsk under silplåtarna det kallades för klarning, sedan var det att sila av första, det höll hög styrka av malten den låg på över 20% förr hade stamvörtsstyrkan på etiketten den låg då på ca 13% ju högre stamvörtstyrka, ju godare öl och då är det mängden malt i flaskan eller burken när det är färdigt. Svåraste bryggen att göra var starkölen, ju högre stamvörtstyrka, ju godare och det är då ett helmalts öl. Pripps öl innehåller dessutom råfrukt majs eller ris och ett antal kilo socker, allt för att dryga ut malten som är dyr. Det sista var att brygget skulle koka i 3 timmar med humle i pannan.

Sedan öppnade vi en botten ventil, som gick att ställa i 3st lägen, en till silkaret för att pumpa upp från pannan till silkaret. Andra läget var upp till utslagskaret där vörten skulle stå och svalna något, 3dje läget var rätt ned i avloppet.i Tyskland med ett öl bryggt traditionellt öppnar de alla luckor mot natturen för att traktens jäst skulle komma till och jäsningen startar då. på Pripps var de livräffa för vildjäst de kallade det, vi gjorde underjästa öl, så fick jäsa vid kalla temperaturer nästan så lågt att det kunde frysa, kylmediet var ammoniak i stora cylindrar som var i jäskällaren. Och eftersom jag jobbat som vörtkylare, bvar jag då den som tillsatte jästen, framodlad och tillverkad under mikroskop som sedan fraktades från Carlsberg i Köpenhamn till Göteborg, där min chef bryggmästaren stoppade jästen i en apparat, det kallades propageringen där han förökade jästen, då det från början var relativit små mängder.


Nöjd?

Re: Sanning eller fake news?

Posted: 29 Nov 2023, 10:55
by Geta
Inte typiskt för en schizofren att skriva så mycket. Mera av en Aspis.

Re: Sanning eller fake news?

Posted: 29 Nov 2023, 10:56
by Leakim97
Nissegossen har ibland väldigt långa inlägg

Re: Sanning eller fake news?

Posted: 29 Nov 2023, 10:57
by Leakim97
Han kanske är en aspie i botten som jag troligtvis också är

Re: Sanning eller fake news?

Posted: 29 Nov 2023, 10:59
by Nissegossen
Jag vet det, men kul att skriva om något jag kan. Datorn är det ultimata verktyget som inte ens kan skriva min namnteckning den blir olika varje gång ochb får därför ett identitetskort utan namnteckning då man kan välja bort den. Det är biometriskt

Re: Sanning eller fake news?

Posted: 29 Nov 2023, 11:02
by Nissegossen
Jag är befästad med Schizofreni, knappast Asbergers då jag inte är autistisk för fem öre. Det skulle upptäckts tidigt i åldern

Re: Sanning eller fake news?

Posted: 29 Nov 2023, 11:10
by Leakim97
Autism ingår i schizofreni om man läser om det på nätet

”Eugen Bleuler introducerade de fyra A:na” som han menade karakteriserade sjukdomen.”

”Autism, ambivalens, associationsstörning, affektiv rubbning”

Re: Sanning eller fake news?

Posted: 29 Nov 2023, 11:17
by Nissegossen
Suck, ja, jag vet

Re: Sanning eller fake news?

Posted: 29 Nov 2023, 11:21
by Leakim97
Har du schizo är du också autistisk summa kardemumma

Re: Sanning eller fake news?

Posted: 29 Nov 2023, 11:57
by Krokus
Nissegossen wrote: 29 Nov 2023, 11:02 Jag är befästad med Schizofreni, knappast Asbergers då jag inte är autistisk för fem öre. Det skulle upptäckts tidigt i åldern
Vissa får sin aspergerdiagnos i vuxen ålder. 🤔