ochInwatto wrote: ↑12 Nov 2024, 18:50 Vad du tjatar om tabu. Nej, det är yttrandefrihet som gäller. Men, råkar man ut för missförhållanden som man blir topp tunnor rasande på, så är det meningslöst att kasta ur sig kritik på Viska. Det leder inte till något bra. Vi är nog flera här på Viska som inte skulle levt om inte psykiatrin fångat upp oss. Därför åker den som kommer med kritik på motstånd och mår ännu sämre...
Det gäller att välja sina bataljer! Och att skicka kritiken dit den gör nytta.
"Någon som läser här kanske avstår från att söka vård p g a det och det kan sluta illa."
Den här logiken är ett klassiskt exempel på "alternativet är värre"-felslutet, där all kritik mot psykiatrin avvisas genom att hävda att utan den skulle situationen vara mycket värre. Denna typ av logik används ofta för att kväva kritik och undvika att ta itu med giltiga farhågor. Det skapar en falsk dikotomi och antyder att det inte finns några andra möjliga alternativ eller förbättringar som kan göras.
Genom att upprätthålla detta narrativ kan organisationen rättfärdiga sina handlingar, oavsett hur skadliga de är, genom att hävda att varje alternativ skulle vara ännu mer skadligt. Detta kan förhindra meningsfulla diskussioner om potentiella förbättringar eller olika tillvägagångssätt som kan tjäna patienterna bättre.
Historiskt exempel
Brittiske premiärministern Neville Chamberlains politiska förhållning till Adolf Hitler på 1930-talet inför annexeringen av Tjeckoslovakien utgick från att det bara fanns två alternativ, att gå Hitler till mötes eller krig och ignorerade andra strategier och lösningar vilket ledde till andra världskrigets utbrott.
Tankar kring detta?